Co je pro nás zdravé
Rozhodnout se v dnešní době, co je pro naše zdraví prospěšné a co není je velmi složité. Z každé strany se na nás valí informace o tom, jak ta či ona potravina, která se ještě před nedávnem popisovala jako ta nejzdravější, je vlastně pro naše zdraví skryté zlo. Potrava má jistě velký význam pro udržení dobrého zdraví a štíhlé linie, ale je zajímavé, jak stejná potrava na různé lidi působí rozdílně. Z části za to může naše vlastní tělo a z části také to, jaké složení střevního mikrobiomu máme. Glykemický index je hodnota, která popisuje, jak daná potravina mění hodnotu cukru v krvi po jídle. Vysoký glykemický index mají potraviny jako bílý toustový chléb, rýže nebo všechny možné sladkosti.
Glukóza se z těchto potravin totiž velmi rychle vstřebá do krve a rychle se také dostane do buněk. Tím dojde k rychlému poklesu krevního cukru až do nebezpečných hodnot, což u nás vyvolá opětovně pocit hladu až hypoglykémii. Hypoglykémie je stav, kdy na sobě pociťujeme nedostatek cukru v krvi, což v daný moment ohrožuje hlavně mozek. V takovém případě pozorujeme zvýšené pocení, třes až omdlení. Tento stav nás znova vede k tomu, abychom pozřeli další potravinu, která obsahuje vysoké množství cukru a začarovaný kruh se bude opakovat. Proto je pro naše zdraví mnohem lepší pokud jíme potraviny, které obsahují složité cukry.
Ty se totiž uvolňují pomalu a pozvolna a k hyperglykémii následované hypoglykémií nedojde. Jak už ale bylo zmíněno výše, je ale různé, jak na každého z nás jednotlivě potraviny působí. Může se stát, že právě u nás organismus na jogurt s granolou, což je sice poměrně zdravé jídlo, ale glykémie by po něm měla vyskočit docela určitě, takto reagovat nebude, ale zase na některé druhy slaných pochutin bude reagovat prudčeji. Návod na zdraví se jednoduše nedá předepsat a je na každém z nás, abychom zjistili, co našemu tělu prospívá.